Alevi Toplulukları Ülkemizde Çıkan Yangınlara Yönelik Ortak Bildiri Yayınladı

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu,Alevi Bektaşi Federasyonu , Alevi Dernekleri Federasyonu, Alevi Vakıflar Federasyonu,Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, Alevi Kültür Dernekleri, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ülkemizde çıkan yangınlara yönelik ortak bildiri yayınladı 

30 Temmuz 2021
Alevi Toplulukları Ülkemizde Çıkan Yangınlara Yönelik Ortak Bildiri Yayınladı

BÜLBÜL OLSAM VARSAM GELSEM / HAKK’IN DİVANINA DURSAM
 
İnancımızda;  doğa, yaşam sistemimizdir. 
Soluduğumuz temiz havadan içtiğimiz suya, toprağa, taşa ve tüm canlılara saygımız ve sevgimiz inancımızın bir parçasıdır. 
Geçim kaynağımız ve ekonomik faaliyetlerimizin çoğu aynı zamanda doğal dünyaya da bağlı olduğu için yaşamamızın anahtarı da doğanın kendisidir.
 
Sevgili canlar;
Doğayı kendini yenileyebileceğinden daha hızlı kaybettiğimizin farkındayız. Bu kirletilmenin önü bir an önce alınmazsa, insanlara ve gezegene önemli zararlar kaçınılmazdır. 
 
Artan küresel nüfus için yetersiz gıda ve su, ekonomilerimize önemli zararlar açmakla kalmayacak, tahmini bir milyon türün kitlesel yok oluşuna neden olacaktır.
Bizler doğayı yakıp yıkanlara karşı inancımızdaki kutsallıktan güç alarak  mücadele ediyoruz. 
Çünkü doğaya taparcasına AŞIĞIZ  para, hırs ve aç gözlülük  yüreğimizi kışkırtmıyor.
Bitki, böcek, hayvan veya insan ayırt etmeksizin her varlığa “Can” diyen hepsinin taşıdıkları ruhtan ötürü kutsal sayan, suya tükürmenin  suyu inciteceğini düşünecek kadar nezaket dolu bir toplumuz.
Hayatımızın bütün süreçlerinde ve tüketim davranışlarımızda çevremize karşı sorumlu ve saygı bilinciyle hareket ederiz; zarar vermekten kaçınmanın ötesinde niyazla karşılarız; günü, güneşi, havayı, taşı toprağı.
Çünkü;
Bize göre İnsanın üstünlüğü ve özelliği kâmil oluşunda ve ikrarında gizlidir,bu nedenle İyilik kavramını bencilleştirip insanı doğanın halifesi yapan onu şımartan ve acımasız kılan, varlıklara istediği gibi davranan ve bu davranışlarla dindarlığı ölçen ya da ölçeklendiren anlayışı ret ediyoruz.
Üretim biçimini değiştirip; doğayı satan-yakan-yıkan ve talan edilmesine izin veren anlayışı mahkum etmemiz gerekiyor. Kapitalistlerinin cepleri dolsun diye katledilen zeytinlikler, yok edilen ormanlar, doldurulan denizler, havalimanları, köprü, otoyol diyerek talan edilen doğa, kesilen ormanlar bu zihniyetin açgözlülüğünün sonucudur. 
 
Bu zihniyeti ret ediyoruz.
Kısacası;
Kapitalizmin yarattığı tehlike gün geçtikçe derinleşiyor, doğada kapanmaz yaralar açıyor,birilerinin sermaye varlıkları uğruna yok oluyoruz, sorunun özünü ciddiyetle kavrayarak, inancımız gereği doğa talanına karşı mücadele etmek insani sorumluluğumuzdur.
Çünkü; 
Can Yanıyor Canımız Yanıyor. 
 
Saygılarımızla...

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.