KUMLUCA BELEDİYESİ SAHİP ÇIKTIĞI LEYLEKLERİ DOĞAYA BIRAKTI

Leylekler her yıl Kumluca'nın İlçe merkezindeki kavşakta ve Eski Cami'nin bulunduğu kavşaktaki aydınlatma direğine yuva yaparak orada belli bir süre kalırlar 

04 Ekim 2021
KUMLUCA BELEDİYESİ SAHİP ÇIKTIĞI LEYLEKLERİ DOĞAYA BIRAKTI

Leylekler her yıl Kumluca'nın İlçe merkezindeki kavşakta ve Eski Cami'nin bulunduğu kavşaktaki aydınlatma direğine yuva yaparak orada belli bir süre kalırlar. İlçe merkezi kavşağında yuva yapacak bir ortam bulamayan leylekler, Eski Cami'nin bulunduğu kavşağa tekrar yuva yaparak, bu yılda ilçeye geldiler. Yavrularıyla gelen anne ölünce korumasız kalan iki adet yavru leylek vatandaşlar tarafından sahip çıkılması için Kumluca Belediyesi Sokak Hayvanları Bakım ve Rehabilitasyon Merkezine haber verildi. Belediye Başkanı Mustafa Köleoğlu’nun talimatıyla koruma altına alınan yavru leylekler Kumluca Sarnıç Tepesi Hayvanat Bahçesi’ne geçici yuvalarına götürüldü. 25 Haziran’da teslim alınan yavru leylekler yaklaşık 3 ay boyunca itinayla bakımları yapılarak ve balık, solucan vb. yiyeceklerle beslenip kısa sürede toparlanmaları sağlandı. 

Finike Doğa Koruma ve Milli Park Şefliği ekiplerine tedavileri ve gelişimleri tamamlanan yavru leylekler teslim edildi. Ekipler yavru leylekleri Avlan Gölü’nden serbest bırakarak göç zamanına yetişmesini sağladılar.

 

Bir zamanlar Kumluca’nın simgesi olan leylekler İlçenin logosunda bile yer almışlardı. Eskisi kadar yoğun bir göç almasa da Kumluca, önceki yıllarda, portakal bahçeleri salma sulama sistemiyle sulanırken, sulama yapılan bahçeleri adeta işgal eden leylekler, sulama yapan bahçıvandan bile kaçmazlardı. Böcek, Yılan ve değişik haşerelerle beslenen leylekler, portakal bahçelerinin damla sulama sistemiyle sulanmaya başlamasıyla, ilçeye eskisi kadar göç etmez oldular.

 

 

Kumluca Belediyesi Veteriner Hekimi Sinan Ulusoy, ‘’Bugün belediyemize ait hayvanat bahçesindeyiz. Yaklaşık üç ay öncesinde Eski Camii Mahallesinde küçük iki adet leyleğin olduğu haberini aldık. Leyleklerimizin anneleri ölmüştü. Beslenemeyeceklerini düşünerekten belediyemiz hayvanat bahçesine aldık leyleklerimizi. Beslenme ve bakımlarını yaptık. Leyleklerimiz kendilerini doğal yaşamada idame ettirebilecek duruma geldikleri için göç zamanları geçmeden Finike Doğa Koruma ve Milli Parklar ile irtibata geçtik. Leyleklerimizi bugün onlara teslim ettik. Onlarda doğal yaşam alanlarına tekrar bırakmak için yola çıktılar. Bizde leyleklerimizi hayata tutunmalarını sağladığımız için çok mutlu ve gururluyuz. Hayvanları kurtarmaya ve doğal yaşama kazandırmaya edeceğiz’’ dedi. 

 

 

Kendi aralarında leyleklerin gelmesini “Yaz Habercisi" olarak nitelendiren Kumlucalılar yavruların seneye tekrar göç etmesini dört gözle beklediklerini söylediler. 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.