TÜTÜNCÜ: ANTALYA’NIN FETHİ İNSANLIK TARİHİ KADAR ESKİDİR

Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, Antalya’nın fetih tarihinin, insanlık tarihi kadar eski olduğunu söyledi. 

03 Mart 2022
TÜTÜNCÜ: ANTALYA’NIN FETHİ İNSANLIK TARİHİ KADAR ESKİDİR

Antalya’nın Fethi’nin 815. Yılı kutlamaları kapsamında Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde “Tarih ve Kültür” konulu sempozyum düzenlendi. Antalya Valisi Ersin Yazıcı, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Özlenen Özkan’ın da katıldığı sempozyumda konuşan Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, 5 Mart 1207 tarihinin Antalya’nın fetih tarihi olduğunu ve bu yıl bu güzel şehrin fethinin 815. yılının kutlandığını söyledi. Antalya’nın fetih tarihinin, insanlık tarihi kadar eski olduğunu belirten Başkan Tütüncü, “İşte! Bunun için aziz milletimiz açısından çok önemli. Çünkü uzak Asya’dan gelip Anadolu’yu yurt edinen orada Avrupa içlerine kadar açılan ilay-ı kelimetullah ülküsüyle dünyayı dolaşan, güneşin battığı yere doğru adım adım ilerleyen ecdadımız denizle, Akdeniz ile tarihi boyunca ilk kez burada tanıştılar. “ diye konuştu.

AKDENİZ TÜRK GÖLÜ

Yahya Kemal’in Üsküdar’ı ulu rüyayı görenler şehri olarak tanımladığını belirterek sözlerine devam eden Başkan Tütüncü, “İstanbul’un fethinden 250 yıl önce Üsküdar’a gelen ecdadımız Hz. Peygamberin müjdesine nail olmak için karşıya bakar durur, Yahya Kemal’in ifadesiyle bu ulu bir rüyayı görme şeklidir. O yüzden Üsküdar ulu bir rüyayı görenler şehridir. Gıyasettin Keyhüsrev, Alaeddin Keykubad devrinde Türkler tarafından fethedilen ve bir vatan haline getirilen Antalya, ondan 300 yıl sonra Akdeniz’in bir Türk gölü olması noktasında önemli çok bir fonksiyonu ifade edecektir. Alanya’nın Osmanlı Donanmasının merkezi olduğunu kabul edersek, Barboros’un ayak izlerinin halan orada canlı olduğunu zihnimizde tasavvur edersek, Antalya’nın fethinin kutlanmasının ne kadar önemli olduğunu, bu tarihi vakanın derinlikli bir biçimde bir medeniyet tasavvuruyla, bir kültür sanat persfektifiyle hatırlanmasının ne kadar önemli olduğunu zannediyorum izaha gerek yok.”dedi.

Antalya’nın fethinin son 5 yıldır derinlikli olarak kutlandığını belirten Başkan Tütüncü,  bu tören ve etkinliklerin son derece önemli olduğunu da sözlerine ekledi.

UFUK AÇICI VE YOL GÖSTERİCİ

“Milli tarihimiz bakımından, tarih şuurumuz bakımından, kültür ve sanat tasavvurumuz bakımından çok faydalı neticeler doğuracak bu etkinliklerin hepimiz için ufuk açıcı ve yol gösterici olmasını temenni ediyorum. “ diyerek sözlerin, sürdüren Tütüncü, “Antalya’nın fatihi Gıyaseddin Keyhüsrev’i ve Anadolu Selçuklularının büyük sultanı Alaeddin Keykubad’ı rahmetle, minnetle, şükranla anıyorum. Aziz vatanımızı bizler için vazgeçilmez bir değer haline getiren ve bin yıllık yolculuğumuzda nice büyük katkılarla Anadolu coğrafyamızı ilmek ilmek işleyen büyüklerimizi bir kez daha rahmetle anıyorum. Kurtuluş Savaşımızın Başkumandanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü onun kahraman askerlerini, Anadolu’nun bağımsızlığı için şahadet mertebesine yürüyen tarih boyunca bütün şehitlerimizi şükranla, minnetle, rahmetle anıyorum.” diye konuştu.

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.