BÜYÜKŞEHİR TARLASINI EKEMEYECEK HALE GELEN ÜRETİCİNİN DE YANINDA

Elmalı’da ata tohumu buğdaylar üreticiyle buluştu 

30 Kasım 2022
BÜYÜKŞEHİR TARLASINI EKEMEYECEK HALE GELEN ÜRETİCİNİN DE YANINDA

Antalya Büyükşehir Belediyesi, tohum, gübre, ilaç ve sulama maliyetleri nedeniyle zor günler geçiren ve tarlasını ekemeyecek duruma gelen üreticileri yalnız bırakmıyor. Ata tohumu buğday üretiminin yaygınlaştırılması, ürün çeşitliliğinin artırılması amacıyla Elmalı Kızılca Mahallesi’nde çiftçilere Antalya’ya özgü ata tohumu buğday dağıtımı yapıldı.

Antalya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, Elmalı’da mahalle muhtarlarının ve çiftçilerin talepleri doğrultusunda çiftçiye bölgeye uyumlu ata tohumu buğday desteği sağlıyor. Elmalı Kızılca Mahallesi’nde 38 üreticiye ata tohumu dağıtıldı. Dağıtımdan önce hibe Büyükşehir Belediyesi Bitkisel Üretim Eğitim Şube Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Hatice Parlak çiftçilere buğday tohumlarının özellikleri ve verimliğin nasıl artırılacağı konusunda eğitim verdi. 

ANTALYA’YA ÖZGÜ TOHUMLAR

Ata tohumlarını korumak ve yaygınlaştırmak amacıyla üreticiyle bir araya geldiklerini söyleyen Parlak, “Karakılçıktan, siyeze Antalya yöremize ait yedi çeşit ata tohumumuz ile birlikte buradayız. Kooperatiflerimiz üzerinden alımlarını yaptık. Kızılca ve çevre mahallelerden 38 tane üreticimizi belirledik. Her üreticimize 10 dekarlık alana ekilebilecek ata tohumu buğday dağıtıyoruz. Bu tohumların hepsi Antalya’ya özgü. Bu bölgenin tohumları ve değerleri. Burada amacımız ata tohumlarını tanıtmak yaygınlaştırmak ve kendi değerlerimizi korumak” dedi. 

ÜRETİCİ TARLASINI NADASA BIRAKTI

Tohumluk fiyatlarının çok yüksek olması nedeniyle üreticilerin kendi ekecek tohumunu bile alamayacak durumda olduğunu söyleyen Parlak, “Buna ek gübre, sulama, ilaç gibi ek giderler eklendiği zaman birçok üretici tarlasını nadasa bırakmış durumda. Hatta çiftçiliği bırakmış durumdalar. Tohum ciddi bir maliyet oluyor. Biz de bu noktada gelecek yıl kendi tohumluklarını alabilecekleri, ayırabilecekleri bereketli ata tohumluklarımızı çiftçilerimize dağıtıyoruz” diye konuştu. 

BÜYÜKŞEHİR HER ZAMAN YANIMIZDA 

Kızılca Mahalle Muhtarı Kaan Koçoğlu, Büyükşehir Belediyesi’nin desteklerini her zaman yanlarında hissettiklerini belirterek, “Ata tohumlarımıza sahip çıkan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanımız Muhittin Böcek’e çok teşekkür ediyoruz. Ekim yapamayacak olan çiftçilerimiz vardı. Bunların yeniden üretim yapmasını sağlamak son derece önemli” dedi.

ATA TOHUMUNA DÖNÜŞ SEVİNDİRDİ

Akceniş Mahallesi’nde uzun yıllardan bu yana organik tarım yapan Hüseyin Serdar Tanal bu tür çalışmaların son derece önemli olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Atalık tohumlar ile yıllardır üretim yapıyorum. Atalık tohumlar ekildiği bölgeye has zorlu şartlara ayak uydurabilecek, o bölgeyle özdeşleşmiş türlerdir. Belediyemizin öncülüğünde yeniden ata tohumlarımıza dönüş sağlanması bizleri gelecek adına umutlu kılıyor.” 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.