Prof. Dr. Gönen: Yoğun bakım doluluk oranı Nisan’dan daha kötü
SAĞLIK, 18 Kasım 2020 05:08Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sait Gönen, İstanbul’da corona virüsü salgınında tsunami yaşandığını söyleyerek, salgının başladığı Mart Nisan aylarına nazaran artık yoğun bakımlardaki yatış süresinin de çok uzadığını çünkü artık risk grubundakilerin de hastalığa yakalandığına işaret etti. Yoğun bakım kalışları uzadıkça sağlık sisteminin zorlanmaya başlayacağını söyleyen Prof. Dr. Gönen, "Yoğun bakım doluluk oranımız Nisan ayındakinden kat kat fazla. En çok aile içi ve sosyal alanlardaki bulaşıcılık hastalığı yaydı" dedi.

Corona virüsü salgınında Türkiye sekizinci ayına yeni tedbir kararlarıyla girerken vaka ve ağır hasta sayıları hızla yükselmeye devam ediyor.
BULAŞ ARTTI, ÖLDÜRÜCÜLÜK AZALMADI
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sait Gönen, hem Avrupa'daki büyük kentlerin hem de İstanbul'un büyük bir tsunami dalgasıyla karşı karşıya olduğunu belirterek, şunları söyledi:
“Nisan’da gördüğümüzden çok daha büyük sayıda bir bulaşma hızı ile karşı karşıyayız maalesef. Virüsün bulaşması arttı ama öldürücülüğü azalmadı. Biz salgının ilk aylarında testi pozitif olanların hepsini hastaneye yatırıyorduk ve çok sayıda hastayı aynı anda taburcu edebiliyorduk. Şu anda testi pozitif olan ama semptomu olmayanların tedavisi evlerinde sürüyor. Yatırdığımız hastalar ise ciddi sağlık sorunları, diyabeti, hipertansiyonu, böbrek hastalığı veya kronik başka bir hastalığı olan, risk grubundaki hastalar. Bunların da maalesef tedavileri daha uzun sürüyor. Yoğun bakım ünitelerimizde de bu tür hastalardan oldukça fazla. Bugün itibarıyla yoğun bakım ünitemizdeki doluluk oranı, Nisan ayındaki doluluk oranını aşmış durumda. Servislerimiz de hızla doluyor.
”“SALGIN, HASTA TEDAVİ ETMEKLE BİTMEZ”
Salgınının, hastaları tedavi ederek bitirilemeyeceğini vurgulayan Prof. Dr. Gönen, şöyle konuştu:
“Sahadaki bulaşmayı en aza indirmek zorundayız. Bunun için de ilave tedbirler çok gerekli. Oldukça fazla oranda aile içi bulaşlar ile karşılaşıyoruz. Yine sosyalleşilen ortamlarda, kafeler, restoranlarda, arkadaş ortamlarındaki bulaşların fazla olduğunu görüyoruz. Bu nedenle iki hafta boyunca bu bulaşma hızını kırmamız lazım. Kimseyle görüşülmesin, mümkünse telefonla görüşmeler yapılsın. Aile içerisinde bile gerekirse maske ile oturulsun. Bu iki hafta çok önemli. Yoksa daha ciddi bir sıkıntıya hem şehir olarak hem de ülke olarak gireriz, diye düşünüyorum. Neden iki hafta diyorum? Çünkü bulaşma hızı böyle giderse bir hafta içinde pozitif hasta sayısı, ondan sonraki bir hafta içerisinde de yoğun bakım ünitelerindeki sayı artıyor. Yoğun bakım ünitelerimizin kilitlenmemesi gerekiyor. Yoğun bakıma gidecek hasta sayısını, yatacak hasta sayısını minimize etmemiz gerekiyor ki sağlık sistemi kilitlenmesin. Şu anda kapasitede halen sorun yok ama bu yoğunlukta giderse iki hafta sonrasında çok daha başka tedbirleri zorunlu olarak almak zorunda kalırız.”
“ÇOCUK HASTALAR DA NİSAN AYINA GÖRE ÇOK FAZLA”
Salgının bu ikinci pik yapma döneminde çocuk hastalarda da artış görüldüğüne dikkati çeken Prof. Dr. Gönen, “Çocuk hastalıkları kliniğindeki hocalarımızdan aldığımız bilgilere bakarsak, Nisan ayında görmediğimiz kadar çocuk kovid vakaları görüyoruz. O dönemde çocuk yoğun bakımlarımızda hastamız yok denecek kadar azdı. Şu anda yoğun bakım ünitemizde de ciddi sayıda Covid hastası çocuklar yatıyor. O zaman görmediğimizden daha fazla çocuk hasta ile karşı karşıyayız. Bu da yine virüsün bulaşma hızının artması ve aile içi bulaşların yaygınlaşmasıyla alakalı” dedi.
“AŞI ÇIKTI DİYE REHAVETE KAPILMAK İÇİN ÇOK ERKEN”
Aşıyla ilgili yaşanan ümit verici gelişmelere de değinen Prof. Dr. Gönen, aşı gelecek diye rehavete kapılmanın da çok tehlikeli olduğunu vurgulayarak şu uyarılarda bulundu:
“Aşıyla ilgili elimizdeki veriler ümitli. Hem ülkemizde hem dünyada, faz 3 çalışmalarında sona yaklaşıldı. Cerrahpaşa Tıp Fakültesinde biliyorsunuz Çin (Sinovac) ve Alman (BioNTech) aşısının Faz 3 çalışmalarına dahil olduk. Çin menşeili aşının Faz 3 çalışmaları devam ediyor. 500 gönüllüye ulaştık aşılamada. Alman menşeili aşının ise Faz 3 aşılamaları bizde bitti. 60 gönüllüye yaptık. Sonuçları ilgili merkeze ilettik. Verileri onlar değerlendirip sonuçları açıklayacaktır. Yalnız şunu söylemek durumundayım, aşı toplumda rehavete yol açmamalı aşının realize olup halkın kullanımına geçebilmesi için en az 3 ay daha var önümüzde. Tamam çalışmaların ara sonuçlarında başarı yüzde 90'ın üzerinde diye açıklandı ama bu etkinin antikor takibinin de yapılması gerekiyor. Antikorun ne kadar süreyle kaldığının tespit edilmesi gerekiyor. Bunların hepsi bir zaman alacak. Onun için öngörüsü için de 3 ay var. Dolayısıyla 3 ay daha, sıkı tedbirlere devam etmemiz gerekiyor, kendi tedbirimizi sürdürmek zorundayız.”
SAĞLIK, 18 Kasım 2020 05:08
Yorumlar (0)

Bahçeli'nin Komisyon Teklifi Cumhur İttifakı'nda Kriz Yarattı: Destici'den Sert Tepki

AKP'li Taşkesenlioğlu'nun Eski Eşi Ünsal Ban Kaçmaya Çalışırken Yakalandı

Kepez’de 112 Acil Sağlık İstasyonu’nun temeli atıldı

Antalya’da tarımsal sulama projeleriyle tersine göç hızlandı

Heykeller yeşerecek

Başkan Mehmet Calışkan'dan Basın Açıklaması

Konya’dan Çıkıp Mersin’de Parladı: Ayşe Çetin Güzellik Yarışmasında 3 Ödülle Zirveye Yürüdü

Gaziosmanpaşa Mustafa Yeşil Yaşam Merkezi hizmete açıldı

Kozmetik sektöründe Türkiye - İtalya buluşması gerçekleşti

Forumdan 9 maddelik yol haritası

Antalyalılar tek yürek oldu

Gültekin Gencer'den Sitem Dolu Mesajlar

Azerbaycan’da Deniz Turizmi İçin Tarihi Adım: Sea Breeze Marina Hizmete Açıldı

Karayazı Ters Lale Festivali Başlıyor! Doğanın, Kültürün ve Renklerin Buluşması

"BU DEFA ÇÖZÜMÜ BAŞARACAĞIZ "

MEMUR SEN BAŞKANINDAN DİYARBAKIR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NE "İLİM İNSANLARI" TEPKİSİ

GAZİPAŞA 19 MAYIS’I COŞKUYLA KUTLADI

Moda Dünyasında Parlayan Genç Yıldız: Elif Sara Uysal!

Trafikte kurallara uymayan sürücülere ağır cezalar geliyor!

Afrika üzerinden sıcak hava dalgası geliyor

Talus’tan Ankara zirvesi

IBAN üzerinden para gönderenler dikkat! Her ödeme için zorunlu oldu

Takvim belli oldu! Öğrencilere 12 gün tatil sürprizi geldi…

ANTALYA BURDURLULAR DERNEĞİ BAŞKANI HÜSEYİN YAMACI'DAN 19 MAYIS ATATÜRK'Ü ANMA, GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI MESAJI

FATMA KOTANAK'TAN 19 MAYIS ATATÜRK'Ü ANMA, GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI MESAJI

TAC KOLEJİ GENEL MÜDÜRÜ AYŞE YILDIZ'DAN 19 MAYIS ATATÜRK'Ü ANMA, GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI MESAJI

AKÇAŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI SONER YEŞİLDAŞ'TAN 19 MAYIS ATATÜRK'Ü ANMA, GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI MESAJI

Kamu Personeli Derneği Genel Başkan Yardımcısı Nejmi Türkeğilmez’den 19 Mayıs Mesajı

Doğal Kişisel Gelişim Kursu Kurucusu Emrullah Ulaş’tan 19 Mayıs Mesajı

İSMAİL ÇAĞLAR'DAN 19 MAYIS ATATÜRK'Ü ANMA, GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI MESAJI

Ünlü İş Kadını Arzu Kılıç’tan 19 Mayıs Mesajı

Doğru İnsanlar Düşünce ve Dayanışma Derneği Başkanı Sabiha Karaosman’dan 19 Mayıs Mesajı

İyilik Bulaşıcıdır Derneği Başkanı Melek Gözen’den 19 Mayıs Mesajı

Ege Denizi'nde 4,6 büyüklüğünde deprem

TÜRDEM Ankara İl Başkanı Recep Yurtsever: “19 Mayıs, Bağımsızlık ve Gençliğin Gücüdür”

Bedri Yalçın: “Uluslararası ilişkilerde onur, halkların iradesiyle temsil edilmelidir”

Valimiz Sayın Hulusi Şahin'in 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik Ve Spor Bayramı Mesajı

Gönül Mücahitoğlu: “19 Mayıs, Cumhuriyetimizin Temellerinin Atıldığı Gün

Kumluca’da Gençlik Haftası Yürüyüşü
