Antalya kıyılarında 3 yılda 125 batık

ANTALYA KÜLTÜR SANAT, 08 Mart 2021 07:14

Antalya kıyılarında 3 yılda 125 batık bulundu Akdeniz Uygarlıkları Araştırma Enstitüsü Akdeniz Sualtı Kültür Mirası Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. - Antalya kıyılarında 3 yılda 125 batık bulundu

Antalya kıyılarında 3 yılda 125 batık

Antalya kıyılarında 3 yılda 125 batık bulundu
 
Akdeniz Uygarlıkları Araştırma Enstitüsü Akdeniz Sualtı Kültür Mirası Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Hakan Öniz:
 
 
5 bin yıllık ticari geçmişi olan Akdeniz'de 50 bin gemi batığı olduğunu tahmin ediyoruz"Mavi vatanın kültürel mirasını aydınlatmak da bilim adamlarının görevidir. Sınırlar sadece askerlerle korunmaz bilimsel sınırlar da bilim adamlarıyla korunur.""Gidemediğin yer senin değildir" mantığıyla denizin dibine de inemiyorsan o ülkenin kıyıları gene senin değildir""Batıklar arasında 3 bin 500 yıl içinde batan ticaret gemileri ve son 100 sene öncesinde batmış savaş gemilerine kadar çok geniş yelpaze bulunuyor"" 125 batık rakamı büyük bir rakam, dünyada 3 sene içinde bulunmuş 125 batık iddialı bir rakamdır, belki geride 50 bin batık bulunmak için bizi bekliyor"
"Hedefimiz 500 ve 1000 metrede batmış olan gemileri belgelemek ve robotlar kullanarak bunlar üzerinde su altı kazılarını yapmak""Bulduğumuz batıkların yüzde 80- 85 amfora yüklü, amforalarda zeytin yağı, şarap, her türlü kurutulmuş meyve, bakliyat var "-"Tabak yüklü, lahit mermer, mezar taşıyan batıklar var, ham cam taşıyan batıklar da var"ANTALYA - Akdeniz Uygarlıkları Araştırma Enstitüsü Akdeniz Sualtı Kültür Mirası Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Hakan Öniz, son 3 yılda Antalya kıyılarında yürütülen arkeolojik su altı araştırmalarında 125 batığa ulaştıklarını bildirdi. 
Öniz, 5 bin yıllık ticari geçmişi bulunan Akdeniz'de halen 50 bin batık bulunduğunu tahmin ettikleri bilgisini verdi.Akdeniz Üniversitesi Kültür Varlıkları Koruma ve Onarım Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hakan Öniz ve ekibi, arkeolojik sualtı tespit çalışmalarında, antik çağlardan bu yana deniz ticaretinin en önemli merkezlerinden Antalya kıyılarında 125 gemi batığına ulaştı. 3 yıl gibi kısa sürede ulaşılan bu sayının dünyada iddialı bir rakam oluğunun altını çizen Öniz, buldukları batıkların yüzde 80- 85'inin amfora yüklü olduğunu ve bu amforalarda zeytin yağı, şarap, kurutulmuş et ve balık ile bakliyat olduğunun belirlendiğini söyledi.
Kültür ve Turizm Bakanlığıyla birlikte Akdeniz'de denizin altında ve kıyıda su altı araştırması yapan AÜ Sualtı Arkeolojisi Araştırma Merkezi olduğunu dile getiren Öniz," Bu merkezde Arkeo araştırma gemisi, sonar botları ve basınç odasıyla dünyada en iyi su altı arkeolojisi alt yapısına sahip merkezlerden birisiyiz"diye konuştu.Öniz, Kültür ve Turizm Bakanlığı öncülüğünde Antalya-Mersin kıyılarının yanı sıra 2018' de Adana Müzesiyle su altı fotoğraf ve belgeleme çalışmalarını diğer kıyılarda da yürüttüklerini kaydetti."3 bin 600 yaşından, 100 yaşına kadar batıklar"Batıklar hakkında bilgi veren Hakan Öniz, " Herhangi bir nedenle denizin altına batmış gemiler veya batık kentler olabilir. 
Bunların hepsi bir nedenle su altında kalmış, insanın geçmişine ait olan her şey bizim su altı arkeolojisi araştırma alanımıza yer alıyor. AÜ'nün su araştırmaları sırasında son 3 senede bulunmuş olan batık sayısı 125'e ulaştı. Bu çok iddialı bir rakam ama bizi de şaşırtan bir rakam değil. İlk tarih, ilk destanlar, ilk coğrafya, ilk ticaret ve savaş gemileri bu sularda ortaya çıkıyor. Akdeniz kıyılarında insanlar yaklaşık 50 bin yıldır denizi kullanarak Kıbrıs, Rodos'a, Girit'e Anadolu kıyılarından ulaşıyorlar. 
Bu 50 bin yıllık insanın geçmişine ait deniz taşıtlarının, batıklarından başlayarak doğal olarak tunç çağı adı verilen son 5 bin, 3 bin yıllık periyottan itibaren batmış ticaret gemileri, savaş gemileri bizim araştırma kapsamımızda yer alıyor" ifadelerine yer verdi."3 bin 500 yıllık yelpaze"Öniz açıklamalarına şöyle devam etti: " Ulaştığımız 125 gemi batığı M.Ö. 16. 15. YY'dan geç Osmanlı döneminde kadar olan geniş bir yelpazeyi barındırıyor. Yaklaşık 3 bin 500 yıllık yelpazede batmış olan ticaret gemileri, bu gemilerin içinde amfora adı verilen çift kulplu toprak testilerden, son 100 sene öncesinde batmış savaş gemilerine kadar çok geniş yelpazedir. Bunları sonar ve sualtı robotlarıyla, su altı arkeologlarının dalarak yaptığı keşiflerle belgeliyoruz"."3 yılda 125 batık önemli bir rakam"Denizin dibindeki batıklar hakkında genel bir tahmin yaptıklarını aktaran Hakan Öniz, " Her sene kış aylarında Marmara, Karadeniz'de Ege'de fırtınada gemiler batıyor. 
Geçmişte makinelerin olmadığı insanların bir yerden bir yere kürek ve yelkenlerle ulaştığı dönemlerde gemiler çok daha kolay batıyordu. Gemici ne kadar usta olursa olsun akıntı ve fırtınada gemiler batıyordu. Her sene Akdeniz kıyılarında 100 gemi batsa en az beş bin yıldır ticaretin yapıldığını düşünürsek karşımıza çıkan gemi 50 bin belki çok daha üstündedir. Doğal olarak 125 batık rakamı büyük bir rakam. Evet dünyada 3 sene içinde bulunmuş 125 batık iddialı bir rakamdır. Belki geride 50 bin batık bizi bekliyor. Bunları da bulmak için çalışmalar yürütüyoruz"diye konuştu."500 ve 1000 metrede çalışma hedefi"Su altının aydınlatılmasında iki yönlü bir çalışma yürüttüklerinin altını çizen Öniz,
 " Kültür ve Turizm Bakanlığı müzelerine ve diğer birimlerine hizmet edecek uzmanları yetiştirirken, diğer taraftan da derin sularda çalışacak su altı robotlarının yüksek lisans tezleri kapsamında yapılmasını sağlıyoruz. Hedefimiz 500 ve 1000 metrede batmış olan gemileri belgelemek ve robotlar kullanarak bunlar üzerinde su altı kazılarını yapmak. Bizim elimizdeki robotlarla şu an 150 metreye kadar inebiliyoruz. Normal dalış yaparak 50-60 metrede yapmış olduğumuz çalışmalar var. Su altı kazıları maksimum 60 metrede cereyan ediyor. 60 metre burada çok önemli hava soluyarak yapılan dalışlarda 60 metrenin altında çalışmak ciddi bir risk" ifadelerine yer verdi."Amfora yüklü"Buldukları batıkların içeriği hakkında bilgiler veren Öniz, " Bizim bulduğumuz batıkların yüzde 80- 85'i amfora yüklü. Amforalarda zeytin yağı, şarap, her türlü kurutulmuş meyve, bakliyat taşınan bir malzeme. Çift kulplu toprak testiler ve formalara bakarak hangi dönemlerde kullanıldığını anlayabiliyoruz. Ama diğer taraftan tabak yüklü batıklar var çok sayıda bulduğumuz. Lahit yani mermer mezarlar taşıyan batıklar var. Ham cam taşıyan batıklar var. 
Ticaret gemilerinin yükleri bunlar. Çatı kiremitleri, tuğlalar var. Savaş gemileri buluyoruz. O gemilerde Osmanlı savaş gemilerinde top buluyoruz. Daha önceki savaş gemilerinde organik olmayan materyal bulmak çok zor. Çünkü ahşap materyallerle beslenen bir kurtçuk her türlü yükü yok ediyor" dedi."Deniz dibinde bilim adamlarının çalışması""Gidemediğin yer senin değildir" mantığıyla denizin dibine de inemiyorsan o ülkenin kıyıları gene senin değildir" diyen Öniz, " Günümüzde mavi vatan kavramı var. Mavi vatan kavramında o denizin kültürel mirasını aydınlatmak da bilim adamlarının görevidir. Sınırlar sadece askerlerle korunmaz bilimsel sınırlar da bilim adamlarıyla korunur. 
Bu ülkenin en derinlerine bile inen çalışan Türk bilim adamları var. Bu ülkenin binlerce yıldır deniz ticaretine konu olduğunu, binlerce yıldır medeniyetlerin yaşadığını, varlığını deniz yolunu kullanarak bizler aydınlatıyoruz. Bu çalışmaların turizm açısından faydası olduğu gibi bilimsel açıdan da faydası var " ifadelerine yer verdi."Balık adamların desteği"Öniz, 2018 yılından beri Türkiye Su Altı Sporları Federasyonu ile birlikte su altı kültürel mirasının koruması eğitim programını gerçekleştirdiklerini hatırlatarak, "Buna göre Türkiye'de tecrübeli tüm balık adamlar bu eğitim programını almak zorunda. Biz bugüne kadar 400 balık adam eğitmenine eğitim verdik. Onlara, bir batık bulunduğu zaman nasıl korunur, neler yapılır yönünde bilgiler verdik. Bu balık adam eğitmenleri de bu bilgileri kendi öğrencilerine aktarıyorlar. Bir iki sene içinde tüm dalış gruplarında, su altında kültürel miras nasıl korunur, bunu bilen sertifikası olan dalıcılar olacak. Bizde bu arkadaşlar vasıtasıyla daha çok bilgiye ulaşacağız. Deniz büyük, bizim sayımız küçük. Balık adamlar vasıtasıyla daha çok batık bilgisine ulaşıp bunların bilimsel çalışmalarını yapar bir kısmını turizme kazandırır hale geldik" açıklamasını yaptı.
 
Antalya kıyılarında 3 yılda 125 batık bulundu

ANTALYA KÜLTÜR SANAT, 08 Mart 2021 07:14

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
MANAVGAT’A ŞEHİT ATEŞİ DÜŞTÜ

MANAVGAT’A ŞEHİT ATEŞİ DÜŞTÜ

DÜNYA KADINLAR DERNEĞİ (DÜNKADER), AL-FAKHER LOKUM FABRİKASI'NDAKİ EMEKÇİ KADINLARI KUTLADI

DÜNYA KADINLAR DERNEĞİ (DÜNKADER), AL-FAKHER LOKUM FABRİKASI'NDAKİ EMEKÇİ KADINLARI KUTLADI

DR. DEMİR UYARDI: “ÇOCUKLARINIZI GÜNEŞ IŞINLARINDAN KORUYUN”

DR. DEMİR UYARDI: “ÇOCUKLARINIZI GÜNEŞ IŞINLARINDAN KORUYUN”

BAŞKAN KOTAN, İŞÇİ BAYRAMI SABAHINDA GÜNE İŞÇİLERLE BAŞLADI

BAŞKAN KOTAN, İŞÇİ BAYRAMI SABAHINDA GÜNE İŞÇİLERLE BAŞLADI

BAŞKAN YALÇIN'DAN 1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI MESAJI!

BAŞKAN YALÇIN'DAN 1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI MESAJI!

NACİ GÖRÜR, 5 KENTİ UYARDI, BİRİ İÇİN ALARM VERDİ!

NACİ GÖRÜR, 5 KENTİ UYARDI, BİRİ İÇİN ALARM VERDİ!

ÇİN’DE OTOYOL ÇÖKTÜ: 24 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

ÇİN’DE OTOYOL ÇÖKTÜ: 24 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Yargıtay, kocanın cebinden habersiz para almayı boşanma sebebi saydı

Yargıtay, kocanın cebinden habersiz para almayı boşanma sebebi saydı

İstanbul'un enflasyonu belli oldu

İstanbul'un enflasyonu belli oldu

Terör Örgütü DEAŞ'a Yönelik Operasyonlarda 12 İlde 41 Şüpheli Yakalandı

Terör Örgütü DEAŞ'a Yönelik Operasyonlarda 12 İlde 41 Şüpheli Yakalandı

23 İlde yapılan operasyonlarda 109 Şüpheli Yakalandı

23 İlde yapılan operasyonlarda 109 Şüpheli Yakalandı

Taksim meydanı mitinge uygun değil

Taksim meydanı mitinge uygun değil

Mükellefler uzlaşma sayesinde 546 milyon lira cezadan kurtuldu

Mükellefler uzlaşma sayesinde 546 milyon lira cezadan kurtuldu

ANFAŞ YÖNETİM KURULU BAŞKANI ALİ BIDI'NIN ACI KAYBI: TORUNU MEHMET TEOMAN ARSLAN'I KALP KRİZİ SONUCU KAYBETTİ

ANFAŞ YÖNETİM KURULU BAŞKANI ALİ BIDI'NIN ACI KAYBI: TORUNU MEHMET TEOMAN ARSLAN'I KALP KRİZİ SONUCU KAYBETTİ

Bakan Şimşek: Türkiye'nin küresel ticaretteki yerini daha da güçlendireceğiz

Bakan Şimşek: Türkiye'nin küresel ticaretteki yerini daha da güçlendireceğiz

İLACA DİRENÇ GÖSTEREN MİGREN  ENJEKSİYON UYGULAMALARI İLE TEDAVİ EDİLEBİLİR!

İLACA DİRENÇ GÖSTEREN MİGREN ENJEKSİYON UYGULAMALARI İLE TEDAVİ EDİLEBİLİR!

MHP Genel Başkanı Bahçeli: Hazine ve Maliye Bakanımızın her zaman arkasındayız

MHP Genel Başkanı Bahçeli: Hazine ve Maliye Bakanımızın her zaman arkasındayız

Kurtulmuş'un yeni anayasa mesaisi başladı

Kurtulmuş'un yeni anayasa mesaisi başladı

REALTY WORLD YAŞAM GAYRİMENKULE KALİTE BELGESİ VERİLDİ

REALTY WORLD YAŞAM GAYRİMENKULE KALİTE BELGESİ VERİLDİ

ÜCRETLİ ÖĞRETMENLER’DEN AÇIKLAMA

ÜCRETLİ ÖĞRETMENLER’DEN AÇIKLAMA

ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ VATANDAŞA DOKUNUYOR

ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ VATANDAŞA DOKUNUYOR

BİLİNÇSİZ RETİNOL KULLANIMI CİLDE ZARAR VEREBİLİYOR

BİLİNÇSİZ RETİNOL KULLANIMI CİLDE ZARAR VEREBİLİYOR

KOTAN: “1 MAYIS EMEK VE DAYANIŞMA GÜNÜ KUTLU OLSUN”

KOTAN: “1 MAYIS EMEK VE DAYANIŞMA GÜNÜ KUTLU OLSUN”

DR. FİKRET BAYIR, HÜKÜMETİ HAMAS VE OLASI FİLİSTİN GÖÇÜ KONUSUNDA UYARDI

DR. FİKRET BAYIR, HÜKÜMETİ HAMAS VE OLASI FİLİSTİN GÖÇÜ KONUSUNDA UYARDI

BAŞKAN MUHİTTİN BÖCEK 1 MAYIS EMEK VE DAYANIŞMA GÜNÜ MESAJI

BAŞKAN MUHİTTİN BÖCEK 1 MAYIS EMEK VE DAYANIŞMA GÜNÜ MESAJI

MEB özel eğitim kurumlarına 65 milyon lira ceza kesti

MEB özel eğitim kurumlarına 65 milyon lira ceza kesti

6 İlde Düzenlenen Operasyonlarda 6 Ayrı Organize Suç Örgütü Çökertildi

6 İlde Düzenlenen Operasyonlarda 6 Ayrı Organize Suç Örgütü Çökertildi

ADALET BAKANI TUNÇ, HAKİM SAVCI ADAYLARI EĞİTİM AÇILIŞI VE MEZUNİYET TÖRENİ'NE KATILDI

ADALET BAKANI TUNÇ, HAKİM SAVCI ADAYLARI EĞİTİM AÇILIŞI VE MEZUNİYET TÖRENİ'NE KATILDI

İsrail Gazze'de 13 Filistinliyi daha öldürdü

İsrail Gazze'de 13 Filistinliyi daha öldürdü

Başkan Böcek’ten belediye şirketlerinde büyük değişim

Başkan Böcek’ten belediye şirketlerinde büyük değişim

KUMLUCA’DA BAŞPEHLİVAN FATİH ATLI OLDU

KUMLUCA’DA BAŞPEHLİVAN FATİH ATLI OLDU

VOSAHNE’DEN BEACH PARK’TA MÜZİK FESTİVALİ

VOSAHNE’DEN BEACH PARK’TA MÜZİK FESTİVALİ

BEBEK PARKI SEZONA HAZIR

BEBEK PARKI SEZONA HAZIR

BÜYÜKŞEHİR’E AİT TOPLU ULAŞIM ARAÇLARI 1 MAYIS’TA ÜCRETSİZ

BÜYÜKŞEHİR’E AİT TOPLU ULAŞIM ARAÇLARI 1 MAYIS’TA ÜCRETSİZ

106 resmi bakım ve rehabilitasyon merkezinden 7 bin 356 engelli bireye hizmet sağlanıyor

106 resmi bakım ve rehabilitasyon merkezinden 7 bin 356 engelli bireye hizmet sağlanıyor

Trabzonspor'da Onuachu yeniden zirvede

Trabzonspor'da Onuachu yeniden zirvede

Borsa'da tarihi rekor

Borsa'da tarihi rekor

TBMM'de anayasa mesaisi başlıyor

TBMM'de anayasa mesaisi başlıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bahçeli ile görüşecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bahçeli ile görüşecek

Antalya'da trafikte yaşanan tartışmada bıçaklanan kişi hayatını kaybetti

Antalya'da trafikte yaşanan tartışmada bıçaklanan kişi hayatını kaybetti